*Riek Righolt, verantwoordelijk voor de marketing, spreekt uit ervaring: de meeste bezoekers van de Oude Kerk in Amsterdam blijven gemiddeld een half uur en zien bijzondere details over de rijke geschiedenis van het prachtige gebouw over het hoofd. Begin deze week presenteerde de kerk een nieuwe geluidswandeling van een uur onder leiding van Halina Reijn. Met assistentie van onder anderen voormalig Wallen-prostituee Mariska Majoor, historicus Lodewijk Wagenaar en Oude Kerk-directeur Jacqueline Grandjean, verdiept Reijn onze kennis met aanstekelijk enthousiasme.
Willen we weten hoeveel doden er in de loop van de eeuwen in de kerk werden begraven en hoeveel zerken er liggen? Já, natuurlijk. De zuilen in het koor vertonen lege plekken, weten we wel sinds wanneer? Ook dat horen we graag. En of we vooral naar de karikaturale wereldse figuren op de koorbanken willen kijken, misericordes in vaktaal. Een ervan is een mannetje dat geldstukken poept. Met de vrouw die tijdens de Beeldenstorm een pantoffel naar een afbeelding van Maria gooide is het slecht afgelopen, leren we verder. Dat was de goden om onheil verzoeken, ze werd voor de zekerheid ter dood gebracht. Onder de prachtige gebrandschilderde ramen in de Mariakapel was plaats voor vissers om hun netten te boeten. Even doorlopend komen we bij het graf van Saskia van Uylenburgh, nog ontdekt door Betsy Bijtelaar, de excentrieke archivaris van de Stichting Oude Kerk. Reijn eindigt met ons in de doopkapel, waar we een kaarsje kunnen aansteken voor onze geliefden en/of onszelf. Ze doet dat zelf altijd overal voor haar vader, die stierf toen ze tien was.
Het concept van de geluidswandeling is bedacht door cultuuradviseur Johan Idema: ‘Met zo’n luisterroute kunnen erfgoedinstellingen een stap maken van kunsthistorisch, objectgericht presenteren naar het vertellen van een breder en toegankelijker verhaal over zichzelf.’ Naast de overdracht van kennis prijst Reijn de Oude Kerk als plek waar niet-gelovigen zoals zij zich thuis voelen. Of naar een hedendaagse kunstexpositie gaan. Museumkijker – lang niet geweest – was onder de koptelefoon meteen weer in ban.
Voor meer informatie: htpp://www.oudekerk.nl