Plofkip Wakker Dier op jaarlijkse foto-expositie Document Nederland in Rijksmuseum

De 'plofkip' op deze foto kreeg in maart 2012 in opdracht van Wakker Dier een gezondheidscheck door een dierenarts. Eigen foto van het origineel van Henk Wildschut.

De 'plofkip' op deze foto kreeg in maart 2012 in opdracht van Wakker Dier een gezondheidscheck door een dierenarts. Eigen foto van het origineel van Henk Wildschut.

* Tien jaar verbouwing Rijksmuseum betekende dat ook  de jaarlijkse foto-expositie Document Nederland, een traditie vanaf 1975, elders onderdak was. Onder de titel ‘Ons dagelijks brood’ is de serie vanaf vandaag terug in het heropende Rijksmuseum. In opdracht van het Rijksmuseum en NRC Handelsblad bracht Henk Wildschut de grootschalige productie in ons land van groenten, fruit, vlees, melk, vis en eieren in beeld. ,,Ik ben er ingestapt in de verwachting dat ik een activistische anti-serie zou maken omdat er van alles mis is met ons voedselsysteem. Maar daar ben ik van teruggekomen. Ik ben genuanceerder gaan denken toen ik de werkelijkheid had gezien en met boeren had gesproken’’ , vertelde Wildschut bij de presentatie. Zijn mening nu: ,,Grootschaligheid leidt ook tot innovatie, energiebesparing en betere controle op de kwaliteit van onze voeding. En zelfs tot meer dierenwelzijn.’’ Hij benadrukte hoe belangrijk het is realistisch te zijn: de wereldbevolking groeide sinds 1967 – zijn geboortejaar - van 3,5 naar 7 miljard mensen. Dat had uiteraard consequenties voor de voedselproductie: stop daarom vooral met dromen van weidemelk en lieflijke moestuintjes met Italiaanse pomodori. Op de expositie hangen 37 foto’s, 93 zijn in het begeleidende boek terecht gekomen. Gedetailleerde informatie bij  alle beelden moet bijdragen aan waar Wildschut op hoopt: aanzetten tot nadenken over vooroordelen. De kip op bijgaande foto is een zogenoemde ‘plofkip’, die in zes weken uitgroeit van kuiken tot 2,3 kilo kip en daar 3,7 kilo voedsel voor nodig heeft. Wildschut noteerde nauwgezet: ‘Tegenover de ‘plofkip’ staat het biologische kippenras Hubbard JA 957. Deze kip groeit binnen tien weken uit tot een kip van 2,8 kilo en gebruikt daarvoor 6,5 kilo voedsel.’ Meer voedsel dus. Wat is beter? Daar mogen we over nadenken. Wie kip is bij Torsius Ei in Putten treft het: je wordt er niet ontsnaveld, bent minder gestresst en pikt minder in het rond.  Het bedrijf heeft 120.000 legkippen die 100.00 eieren per dag leggen in stallen met speciaal hoogfrequent tl-licht, waardoor ze ook rustiger blijven. Opnieuw 'munitie' voor Wildschut: ,,Op die manier hoeft  grootschalige productie niet per definitie een verslechtering van het dierenwelzijn te betekenen.’’

De expositie ‘Ons dagelijks brood’, van Document Nederland in het Rijksmuseum duurt tot en met 7 januari 2014. Voor meer informatie: zie www.rijksmuseum.nl

 

 

Reageren