Van heinde en ver bezoek voor molens, synagoge en Jeneverbrug van Winsum

Geplaatst in Monumenten en getagged met , , op door .
De Ster in Winsum. copyright foto: Annelies Leeuw

De Ster in Winsum. copyright foto: Annelies Leeuw

*Museumkijker had vooraf niet het flauwste benul: de provincie Groningen telt maar liefst 92 molens in zes types: standerdmolen, spinnenkop, grondzeiler, stellingmolen, weidemolen en moderne poldermolen, ook Amerikaanse windmotor genoemd. De Molenstichting Winsum – opgericht in 1992 – beheert er in de hele gemeente zes, twee staan in Winsum zelf: De Ster en De Vriendschap. Op een steenworp afstand van Groningen stad, met ov-fiets in de Arriva-trein in een ommezwaai bereikt, kwam Museumkijker terecht in de koren- en pelmolen De Ster, de ‘achtkante bovenkruier met stelling’ die sinds 1851 op een van de hoogste punten van de wierde (kunstmatige heuvel) van Winsum staat. Zijn voorganger dateerde van vóór 1626, op een plek die oorspronkelijk bij het lokale Dominicanerklooster hoorde.

Interieur De Ster, copyright Annelies Leeuw

Interieur De Ster, copyright Annelies Leeuw

Vrijwillig molenaar Bert Leeuw – Nederland telt ruim 2000 molenaars, de meeste vrijwilligers, in De Ster ook Aries Bolt - gaf een enthousiaste rondleiding. Boven de ingang is aardbevingsschade gerepareerd, een kleine plek, maar toch, de schaduw van de NAM hangt overal. Met gepaste trots vertelde Leeuw dat De Ster de afgelopen jaren ook bezoekers uit onder meer Israël, Frankrijk en Spanje trok. Openingstijden: zaterdag, als de molen draait en op afspraak.
Voor vrijwilligers een molen mogen runnen, moeten ze eerst examen doen. Van roede tot luitouw en van wipstok tot koningspil, is het onthouden van de lesstof vast geen makkie. Voor het draaien van de wieken richting de windstand en andere lichamelijke klussen lijkt het daarnaast handig over fysieke kracht te beschikken. Wie nieuwsgierig is geworden: het Gilde van Vrijwillige Molenaars heeft een eigen website: http://www.vrijwilligemolenaars.nl.

Synagoge Winsum, eigen foto

Synagoge Winsum, eigen foto

Museumkijker kwam in de dorpskern ook de verstilde Torenkerk tegen, sfeervol in het groen. Het oudste deel van de kerk dateert uit de elfde eeuw, nog steeds herkenbaar aan de grijze stenen in de zuidgevel. Ook is er nog een kleine synagoge, gebouwd in 1879 met tegenwoordig een buurtfunctie, met op de gevel de namen van de dertien Joden uit Winsum die werden vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vlakbij ligt de zogenoemde Jeneverbrug, vroeger een van de twee verbindingsbruggen tussen Winsum en buurdorp Obergum. De inwoners van Winsum gingen in Obergum naar het café en omgekeerd…

Dorpsgezicht Winsum, eigen foto

Dorpsgezicht Winsum, genomen vanaf de Obergumse kant van de Jeneverbrug, eigen foto

De Molenstichting Winsum is altijd op zoek naar donateurs, zie http://www.groningenmolenhuis.nl. Voor informatie over Winsum: http://www.winsum.nl
Annelies Leeuw is bioloog en (natuur)fotograaf. Voor informatie over haar portfolio: http://anneliesleeuw.werkaandemuur.nl en/of https://500px.com/anneleeuw.

Jeneverbrug Winsum, eigen foto

Jeneverbrug Winsum, eigen foto

Reageren