Wordt het een megarijke Chinees? Sotheby’s veilt Monet’s Grand Canal voor tientallen miljoenen

Geplaatst in Kunst Kort en getagged met , op door .
Monet, Le Grand Canal, 1908, privé-collectie. foto Sotheby's

Monet, Le Grand Canal, 1908, privé-collectie. foto Sotheby's

* Wordt de nieuwe eigenaar van Le Grand Canal van Claude Monet (1840-1926) - voor pak-‘m-beet 30 miljoen euro - een megarijke Chinees? Of belandt het werk - Monet schilderde het tijdens een verblijf van drie maanden in 1908 in Venetië - bij een al even megarijke Arabier, Rus of ‘westerse’ durfkapitalist aan de muur? Voorafgaand aan de veiling op 3 februari in Londen toont Sotheby’s de Monet veelbetekenend op locaties waar ’s werelds miljardairs bij voorkeur inkopen doen: Taipei, Hong Kong, New York en Londen. Volgens de schatting moet het Venetiaanse tafereel - nu in een ‘belangrijke privé-collectie’ -  tussen 25,6 en 38,3 miljoen euro opbrengen.

Sotheby’s veilde in juni vorig jaar in Londen een waterlelie-schilderij van Monet voor 39 miljoen, in 2013 verruilde Monets olieverf van het Venetiaanse paleis Contarini bij het veilinghuis voor 25 miljoen van eigenaar. Leest altijd lekker weg, die astronomische bedragen, maar voor Sotheby’s en Christie’s blijft het ook in 2015 spitsroeden lopen: het topsegment van de kunstmarkt rust op een wankel fundament met onzekere factoren als daling van de olieprijzen, stagnatie van de Chinese economische groei en oorlogsdreiging. Veilinghuizen geven nu nog hoge prijsgaranties om verkopers van topwerken te lokken. Hoe stevig zal de bedrijfsvoering blijken als de klad komt in dit topsegment?

Voor meer informatie: www.sothebys.com en ‘Big Bucks, The explosion of the Art Market in the 21st Century’, auteur: Georgina Adam.

Een van de vele waterlelie-schilderijen van Monet.

Een van de vele waterlelie-schilderijen van Monet.

Reageren